Maandag 19 september: Postkantoor

      4 Reacties op Maandag 19 september: Postkantoor

Afgelopen zomer is dhr. Groefsema overleden. Hij was flink oud geworden. Wat oudere Derpers kunnen zich wellicht zijn naam herinneren.
Een van de notabelen van het dorp in oude tijden. Hij was jarenlang de directeur van het postkantoor in Egmond aan Zee aan het begin van de Zuiderstraat. Je kwam daar door een zware draaideur binnen en bereikte een statig hoge ruimte. Logisch, want het gebouw was een kerk geweest.
Doorgaans zat dhr. Groefsema met een wat strenge blik achter het loket. Hij vertegenwoordigde een Staatsbedrijf, achter dat loket.
Douwe Gorter was medewerker naast Groefsema. Ergens in de jaren zeventig is het postkantoor zelfs overvallen, Douwe was flink ontdaan. De overvallers waren via de Bloedweg ontsnapt. Eerlijk gezegd weet ik niet of ze ooit gepakt zijn.
Naast de openbare ruimte en de loketten lag het domein van de postbezorgers. Kasten met vakjes, waar de post nauwgezet gesorteerd werd. Er waren nogal wat Derpers die postbezorger waren. Ze kenden elke straat, elke steeg, elk zomerhuis waar iemand woonde. Een paar zomers was ik telegrambezorger, dat deden de zoon van dhr. Groefsema en ik op de brommer. We werden door de postbezorgers Peppie en Kokkie genoemd….
De postbodes kenden ook alle huisjes op de Nollen en verder…. Die konden alleen bereikt worden met een telegram. Han en ik konden het goede huisje maar moeizaam vinden.

De onttakeling van het Postkantoor in beeld: vlak voordat het (per ongeluk.....) instortte.
De onttakeling van het Postkantoor in beeld: vlak voor het (per ongeluk????) instortte…..

Het zijn van die nostalgische herinneringen die boven komen drijven als je hoort dat iemand die je gekend hebt, overleden is. Ook een teken dat je zelf oud wordt. Uiteindelijk is het Postkantoor (per ongeluk?) ingestort.
Moderne communicatiemiddelen en bankzaken hebben het postkantoor verdrongen. Verbeteringen alom.
Ook de pakketten werden via het postkantoor bezorgd. Maar of dat nou verbeterd is… de pakketbezorgers rijden nu achter elkaar aan de straat in. Verschillende bedrijven die hetzelfde werk doen. Op en top marktwerking. Maar of dat nou goedkoper is dan bijvoorbeeld Klaas Wijker, die, op de fiets, precies wist waar iedereen woonde….. Ik betwijfel het.

De marktwerking zou nooit bij dhr. Groefsema gepast hebben.

Enne….
“Overigens ben ik van mening dat het idiote plan van de Sporthal-locatie, zonder sociale woningbouw, vernietigd moet worden.”

(foto: met dank aan het Derper Beeldarchief!)

4 gedachten over “Maandag 19 september: Postkantoor

 1. Coos Groefsema

  Mooi stuk Jan! Ik heb daar veel fijne herinneringen liggen, en het postkantoor was inderdaad een mooi, apart gebouw.
  Top dat je deze gedachten hier deelt!

 2. Ron Visser

  Zie het nog voor me , Die prachtige draaideur ( met harige borstels) , als kind had je de neiging om er een paar rondjes mee te draaien alvorens naar binnen te gaan. De statige ontvangst maakte indruk als kind, je liet dan ook trots een Gulden bijschrijven ( met stempel) op je Zilvervlootrekening Boekie !

  1. Piet Zwaan

   Voor Groefsema was Ferry Snoeks de baas in die oude voormalige gereformeerde kerk. Ik heb nog steeds het RP spaarbankboekje van mijn vader waar 25 gulden op staat. Ik kon het inwisselen voor euro’s maar dat doe ik van mijn levensdagen niet.

   1. Harald Münch

    Het was niet de voormalige gereformeerde kerk, maar de oud-katholieke schuilkerk, voordat deze vervangen werd door de huidige kerk in de Voorstraat.

Gesloten voor reacties.