Vlees en vliegen.

      Reacties uitgeschakeld voor Vlees en vliegen.

Er is veel te doen over slachterijen. Slagers wonen, reizen en staan dicht op elkaar en kunnen elkaar makkelijk besmetten. En dat gebeurt dus ook. In de Verenigde Staten en in Europa.
Vion staat hier centraal in het nieuws, het bedrijf werkt in Nederland en ook in Duitsland. In beide landen met goedkope arbeidskrachten.

Wereldwijd staan vleesfabrieken onder druk vanwege de arbeidsomstandigheden

In Nederland moest het bedrijf in Groenlo dicht, omdat de NVWA de gezondheid van de dierenartsen niet meer kon waarborgen. De dierenartsen moeten controleren of het allemaal netjes gaat in de slachterijen. Dat kan niet meer, dus moet het bedrijf dicht. De besmettingen van het personeel lijken alleen een rol gespeeld te hebben vanwege de mogelijke besmettingen van de dierenartsen.
Er is de afgelopen dagen vanuit diverse kanten gewaarschuwd dat de besmettingen uit de hand gingen lopen.

FNV bestuurders Bart Plaatje en John Klijn waren duidelijk: dit loopt uit de hand.

Nu het bedrijf dicht moet, is er twijfel over de mogelijkheid dat personeelsleden goed in quarantaine kunnen vanwege hun woonsituatie.….

De omstandigheden leggen het failliet van het verdienmodel schrijnend bloot. De werknemers worden gezien als loonslaven, de gezondheid van dierenartsen is belangrijker. Er worden kosten bespaard op vervoer en de woonsituatie, die het risico op besmetting grotesk vergroten. Kortom het bedrijfsmodel is a-sociaal.

Naast sluiting van de locaties, geeft Duitsland nog een antwoord op dit probleem. Een systeem antwoord.
Vanaf 2021 mag er alleen nog met vaste contracten in de vleesfabriek worden gewerkt.

In Duitsland wordt een begin gemaakt met de aanpak van oorzaak van het probleem in de slachterijen.

Toen Frankrijk plotsklaps met een miljarden ondersteuning voor Air Franc/KLM kwam, moest minister Hoekstra op een snel geïmproviseerde persconferentie vertellen dat Nederland dat natuurlijk ook deed. Miljarden. We konden niet achterblijven. Net op tijd werd de bonus teruggedraaid.
Air France/KLM is tenslotte Frans en Nederlands.

Wellicht moet minister Koolmees een snel ingelaste persconferentie geven, om bekend te maken dat in Nederland de personeelsleden in de vleessector vanaf 2021 alleen mogen werken op basis van een vast contract. Vion werkt tenslotte in Nederland en Duitsland.

Ben overigens benieuwd of Vion steun aanvraagt……..