Burgerraden ook in Egmond, Bergen en Schoorl? (2)

      Reacties uitgeschakeld voor Burgerraden ook in Egmond, Bergen en Schoorl? (2)

Democratie is immers te belangrijk om helemaal over te laten aan gekozen politici. (Citaat Dr. René Koekkoek)

Aan alle kanten worden we opgeroepen om op 16 maart naar de stembus te gaan. We kiezen in Bergen op die datum 21 raadsleden, die vervolgens voor ons, inwoners, de boel gaan regelen. De partijen doen nu hun best om met ons, de kiezers, in contact te komen. Ze hebben onze stem nodig.

Als ze de inwoners echt serieus nemen, geven ze ons ook macht en kracht. Burgerraden. Niet om er een extra bestuurslaag tussen te schuiven, maar om gebruik te maken van kennis en kunde die in de dorpen aanwezig is. Kennis, die nu soms ontbreekt bij de gemeente. Van dat laatste kunnen veel mensen voorbeelden geven.

Burgerraden vormen de voorhoede van de vernieuwing van de democratie. Het zorgt er voor dat mensen actief meedenken en ook meebeslissen. Ze worden samengesteld op basis van loting, een willekeurige greep uit groepen die representatief zijn voor de bevolking. (verschillende mensen, achtergronden, leeftijden, belangen, interesses, noem maar op.) Mensen kunnen zich aanmelden om mee te doen in de loting. Loting is belangrijk, omdat daarmee de onafhankelijkheid gewaarborgd wordt.
Er zijn begeleidende expertgroepen, die kennis verschaffen, die maken geen deel uit van de Burgerraad, maar ondersteunen. Een expert kan uit het dorp komen (hoteliers in geval van toerisme bijvoorbeeld of zomerhuis verhuurders) of van buiten. Er is een budget, waarmee ook kennis opgehaald kan worden.

Een burgerraad kan voor een bepaalde periode ingesteld worden, kan ook voor een belangrijk onderwerp samengesteld worden. Er zijn vele verschillende vormen denkbaar. Het werd gebruikt in het oude Athene, nu in Frankrijk Duitsland, België en in toenemende mate ook in Nederland.

Denk je in wat het betekent voor een onderwerp als volkshuisvesting. De samenstelling van de Burgerraad is zo divers als maar kan, men kan ideeën uit het dorp halen, ideeën uit andere plekken in Nederland. Hotemetoten op het gebied van volkshuisvesting uitnodigen. Hoorzittingen houden. Ook: men praat er over op Radio80, via internet. Alles komt samen in de Burgerraad en die neemt dan uiteindelijk een besluit. Het grote verschil met een besluit van de gemeenteraad is, dat dat volledig wordt voorgekookt door projectontwikkelaars, ambtenaren, wethouders en lobbyisten. De bevolking mag zeggen wat ze van het uiteindelijke resultaat vinden, wellicht met marginale aanpassingen voor belangengroepen (zoals omwonenden). Veel raadsleden kennen de plek onvoldoende en zitten vastgebakken in politieke afspraken die eerder gemaakt zijn (Sporthal locatie Egmond aan Zee…).
De besluitvorming vindt plaats in het dorp zelf en is transparant. Koppel dit eens aan plek als de voormalige Trompschool, grond eigendom van de gemeente….

Waar kan het mis gaan? Je hoort wel eens dat er onvoldoende kennis en kunde van onderop komt. Ik vind dat een belediging van de inwoners van de dorpen. Om nog maar te zwijgen over het kennisniveau van gekozen politici…… Enne…. de ambtenaren hebben kennis, maar in de huidige schaal onvoldoende lokale kennis en vooral: zij maken niet de dienst uit!
Dreiging van populisme wordt gezegd. Nee juist niet, de inhoud komt vooraan te staan, met draagvlak!
Een belangrijke valkuil is toch weer de politiek zelf. Na een mooi proces, goede verdieping, goede gesprekken en een afgewogen belangen afweging, kan de Gemeenteraad het naast zich neer leggen als een “interessant advies”.
Daarom vooraf goed vastleggen wat je met de resultaten doet. Bijvoorbeeld het besluit gewoon overnemen……

Enkele achtergronden. Klikken…..:

De knuppel in het hoenderhok van David Reybrouck

Werkende voorbeelden

Voorbeelden van Citizenslab.