Maandag 18 juli: Warmte..

      Reacties uitgeschakeld voor Maandag 18 juli: Warmte..

Als ik af ga op het aantal mensen dat mijn blog over de nieuwe sporthal heeft gelezen, houdt dat de de dorpsgenoten bezig. Het is een warm onderwerp.
Dankzij Rita Koppedraaier kun je op Facebook lezen hoe de gemeente met de inspraak is omgegaan. Ik voeg er eentje aan toe.
Op een gegeven moment was er een overleg tussen een paar Derpers en de gemeente over dit project. Van de gemeente zaten de wethouder (Peter van Huissteden) en twee ambtenaren aan tafel. We hielden een pleidooi over de verplaatsing van de Sporthal en het creëren van meer ruimte voor woningbouw. Volgens de gemeente waren we te laat: de provincie was tegen en er was reeds een overeenkomst getekend met een projectontwikkelaar. Externe factoren bepaalden dat de gemeente niks meer kon.
Dat van die provincie heeft Rita verteld (die wist nergens van…); de projectontwikkelaar haakte af, toen de kosten te hoog werden.
Er was dus ruimte voor aanpassing…..

Het meest schokkende voor mij was nog wel dat een van de ambtenaren me op een gegeven moment aankeek en zei: ” Jan je weet toch hoe het werkt, we spreken nu met jullie en we gaan nog een even de bezwaarschriften procedure in en daarna gaan we bouwen….”. Hij werd niet door de andere mensen van de gemeente weersproken. Hiermee gaf hij duidelijk weer wat de plek van de inspraak was: een ritueel huppelpasje.
Dit speelde een jaar of 5 a 6 geleden.
Daarna bleef de gemeente vasthouden aan het besluit, was niet in staat de gemaakte fouten onder ogen te zien en te herstellen…. De collegeprogramma’s daarna (ook nu…) vermelden dat dit project door moet gaan. De lokale politiek heeft niet in de gaten, dat men is ingehaald door de tijd…..

En tja, de media staan er bol van….we krijgen warm weer. Dat zal dan wel, het weerbericht is duidelijk, het wordt boven de dertig graden. Door al die berichten in het nieuws lijkt het heel wat, maar het was toch vroeger ook wel eens warmer dan 30 graden? En dan ook nog wel eens een paar lagen lang….

De overheid wil ons beschermen tegen het kwaad, dus ook de warmte. Claudia de Breij heeft het ons duidelijk gemaakt:

Doet het RIVM dat nou, omdat ze denken dat wij niet kunnen denken, of omdat ze willen voorkomen dat we denken….